Decade innovation award

Decade innovation award
Wat is hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat?
STEM OP JOUW FAVORIETE GENOMINEERDE

Cooking Back To Our Roots

Naam idee:
Cooking Back To Our Roots

Inzender:
Jan van Grootheest

Samenvatting:
Cooking Back To Our Roots Workshops hanteert het gedachtegoed van Sankofa – een traditioneel Ashantisymbool: se wo were fi na wosankofa a yenkyi.  De betekenis: het is niet verkeerd om terug te gaan voor hetgeen je vergeten bent. De workshops hebben als doel om bewustwording te creëren over de geschiedenis en de gezondheid van mensen binnen de Afrikaanse diaspora. Daarnaast beogen de workshops de gezondheid van deze mensen te bevorderen. Door ons te richten op gezinnen met jonge kinderen, hopen we dat de opbrengsten zich als een olievlek naar de volgende generatie verspreiden.
Een veelvoorkomend vooroordeel is dat er niet gezond gekookt kan worden binnen de keuken van de Afrikaanse diaspora. Met interactieve workshops willen we deelnemers meenemen naar de roots van de Afrikaanse diaspora. Dit doen we door belangrijke verhalen van de Afrikaanse geschiedenis te vertellen en te laten zien dat er binnen de Afrikaanse diaspora gezond gekookt kan worden om zo diabetes en een hoge bloeddruk, ziektes die veel binnen de doelgroep voorkomen, tegen te gaan.
Door in de workshops in te gaan op het rijke verleden van Afrikaanse diaspora, vullen wij een ontbre-kende schakel in de educatie van de doelgroep en dragen wij niet alleen bij aan het verbeteren van de gezondheid, maar ook aan de emancipatie van de doelgroep.