Decade innovation award

Decade innovation award
Wat is hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat?
STEM OP JOUW FAVORIETE GENOMINEERDE

De Leeuwenfamilie

Naam idee:
De Leeuwenfamilie

Inzender:
Alex van Stipriaan

Samenvatting:
Leeuwen staan voor kracht, trots en wijsheid, leven in groepsverband en beschermen en begeleiden hun welpen op weg naar zelfstandigheid. Dit project wil zulke leeuwenfamilies creëren. Zeven duo’s van een maatschappelijk geslaagde zwarte en witte Nederlander helpen 7 Afro-Nederlandse jongeren op weg naar zelfstandigheid. Het gevormde duo ‘adopteert’ de jongere met als doel hem/haar te adviseren en te steunen met de eigen kracht, wijsheid, levens- en werkervaring, enthousiasme en een relevant netwerk. Gedrieën stellen ze elkaar vragen, vertellen over hun leven en achtergrond. De jongere krijgt behalve twee rolmodellen, een bredere, diepere en snellere toegang tot een duurzame en gewenste toekomst. De ouderen krijgen beter inzicht in elkaars werkveld en netwerk en in de leefwereld van de jongeren. Allen leren wat een zwart-witte samenwerking kan opleveren en hoe je kunt omgaan met historisch gegroeide obstakels en pijn.
De beoogde toekomst kan in eerste instantie bestaan uit (ander) werk vinden en in dat veld een pad uitstippelen, óf uit een goede (vervolg)opleiding en van daaruit een potentieel werkveld met loopbaan uitstippelen, óf uit het starten van een onderneming en daar de groeimogelijkheden van uitstippelen. Iedere jongere krijgt duizend euro om op een of andere manier in zichzelf te investeren. Alle andere benodigde financiën moet hij/zij zelf zien te regelen. De twee ‘leeuwenouders’ steunen hem/haar door dik en dun, behalve met geld. Geld kan namelijk de relatie verstoren en geeft (meer) ongelijkheid.
Zij gaan een contract aan voor ongeveer tien maanden maar met de bedoeling ook daarna elkaar niet los te laten. De jongeren beloven na maximaal vijf jaar zelf een jongere te adopteren.