Decade innovation award

Decade innovation award
Wat is hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat?
STEM OP JOUW FAVORIETE GENOMINEERDE

Diaspora verzetsheldendag

Naam idee:
Diaspora verzetsheldendag

Inzender:
I. Drenthe (CoAl)

Samenvatting:
Op de Diaspora verzetsheldendag worden de wereldwijde verzetshelden binnen de Afrikaanse diaspora geëerd en de slavenopstanden belicht. Voorbeelden zijn Boni (Suriname), L’ouverture en Desallines (Haiti), Tula (Curacao) ,Nanny (Jamaica) en Nat Turner en Harriët Tubman (Verenigde Staten)
Het idee is de Diaspora verzetsheldendag een jaarlijks terugkerend evenement te laten zijn. Daarbij komen de verschillende aspecten van het verzet tijdens de slavernij aan bod.
Het is de bedoeling dat dit evenement naast Keti Koti komt te bestaan - de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli - waar de nadruk vooral ligt op het bevrijd worden door de onderdrukker. De kant van het verzet en diens helden blijft daarbij onderbelicht blijft. Dit verdient ook aandacht omdat er wereldwijd toch hard is gestreden om aan het juk van slavernij te ontsnappen. Dit bevrijdingsevent is daarnaast educatief van aard en betrekt iedereen binnen de Afrikaanse diaspora en niet enkel Afro-Surinamers en Antillianen. Dat zal de eenheid binnen deze groep bevorderen.