Decade innovation award

Decade innovation award
Wat is hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat?
STEM OP JOUW FAVORIETE GENOMINEERDE

the Question Chain

Naam idee:
the Question Chain

Inzender:
Mariëlle van Sauers, Sasha Dees en Bouba Dola

Samenvatting:
Zijn wij allemaal gelijk? Hebben wij allemaal het recht om vrij te zijn? Kunnen we allemaal dezelfde rechten hebben en toch niet gelijk zijn in het leven? Twee mensen, een van Afrikaanse herkomst en een van Europese herkomst, denken samen na over dit soort misschien wel onbeantwoordbare vragen. Het gesprek wordt begeleid door een filosofisch gespreksleider, die aanstuurt op verdieping. Deze gesprekken bieden een vorm aan om onbelast te denken en te praten over beladen onderwerpen als discriminatie, ongelijkheid en uitsluiting, omdat het niet over jou of mij gaat, maar over algemeen menselijke waarden.

Het gesprek wordt gefilmd in zwart-wit. Uit die opname wordt een clip van drie minuten gemonteerd. De gespreksleider noch haar stem zitten in de clip. We zien alleen de mensen die praten en denken en hun denkpauzes geven ons de ruimte om mee te denken. De clip eindigt met een nieuwe vraag die is opgekomen in dit gesprek. Een volgend gesprek, tussen twee andere mensen, zal beginnen met deze vraag. Zoals een kettingbrief rond gaat en doorgaat, wordt dit filosofische gesprek doorgegeven. De clips worden vertoond op scholen, in bibliotheken, musea en op een eigen website. Zo kunnen ze aanleiding zijn voor gesprekken in de klas, op het werk of thuis aan de keukentafel.

Iedereen denkt na en vraagt zich dingen af. Kinderen, jongeren en volwassenen. The Question Chain is open, universeel en uitnodigend. Het kan in drie minuten een zaadje planten, een vraag opwekken, een keten van gedachten oproepen, die begrip, bewustzijn of zelfs verandering kunnen bewerkstelligen.